Housing and Convention Facility for Students

Designed on an 11 x 56 meter footprint, the ‘Sangat’ building at Parivartan is an extension to the existing campus. A housing with four dormitories, common facilities, rooms for faculty and an assembly hall on the narrow site. By moving the structure away from the skin of the E-W oriented building, an attempt was made to create a continuous buffer space to mitigate heat and provide students with spaces to work, chat and find solitude. The 4 x 4 meter column grid enables the design to accommodate future changes in program and flexibility of use. The ‘kit-of-parts’ windows help in standardisation without subscribing to monotony. The roof helps in passive cooling and the brick jaalis are designed to let the breeze flow across the building.

INFORMATION
Project Type: Student Housing Clients: Sanjiv Kumar, Parivartan Campus Siwan
Location: Narendrapur, Siwan, Bihar
Design Team: Vigneswaran J, Adhiraj Gorule, Ruturaj Parikh
Site Area: 770 Sq. M
Built-Up Area: 1232 Sq. M
Status: Complete
Photographs: Ruturaj Parikh; Studio Matter