‘SANGAT’ AT PARIVARTAN

Housing and Convention Facility for Students

Designed on an 11 x 56 meter footprint, the ‘Sangat’ building at Parivartan is an extension to the existing campus. A housing with four dormitories, common facilities, rooms for faculty and an assembly hall on the narrow site. By moving the structure away from the skin of the E-W oriented building, an attempt was made to create a continuous buffer space to mitigate heat and provide students with spaces to work, chat and find solitude. The 4 x 4 meter column grid enables the design to accommodate future changes in program and flexibility of use. The ‘kit-of-parts’ windows help in standardisation without subscribing to monotony. The roof helps in passive cooling and the brick jaalis are designed to let the breeze flow across the building.

Fact File

  • Project Type: Student Housing
  • Clients: Sanjiv Kumar, Parivartan Campus Siwan
  • Location: Narendrapur, Siwan, Bihar
  • Design Team: Vigneswaran J, Adhiraj Gorule, Ruturaj Parikh
  • Site Area: 770 Sq. M
  • Built-Up Area: 1232 Sq. M
  • Status: Complete
  • Photographs: Ruturaj Parikh; Studio Matter